Presentació – Josep Jiménez i Lluís Virós, tutors del treball de recerca

L’any 2000 s’acomplien els cent anys del naixement de Miquel Bosch i Jover. Per tal de celebrar aquesta efemèride com calia, els ajuntaments de Balenyà, Calders i Artés engegaren diferents actes d’homenatge al mestre i escriptor. Un dels projectes era realitzar un treball de recerca sobre la vida i l’obra del nostre autor. Aquesta tasca fou encomanada a l’Institut d’Educació Secundària d’Artés, que porta el seu nom.

Un cop triades les persones que portarien endavant l’encàrrec (les estudiants Sílvia Bardají, Anna Baró, Laia Francàs i Gemma Martín), el projecte s’anà perfilant. Després d’un any de feina, els resultats s’exposaren en una sessió pública a la sala d’actes de la biblioteca d’Artés. El títol definitiu va ser Miquel Bosch i Jover: una vida entre lletres, i constava de tres volums: Esbós biogràfic, que és la part recopilada en aquesta edició, Homenatges i Antologia de textos.

Abans de començar aquest treball, Miquel Bosch i Jover era pràcticament un desconegut per a nosaltres. Els professors no en sabíem gaire cosa més del que diu el lacònic article que li dedica la Gran Enciclopèdia Catalana: que es tractava d’un poeta i folklorista català i que havia treballat com a mestre. Les alumnes, com la majoria del jovent del poble, només coneixien la figura de Miquel Bosch perquè les institucions locals havien sol·licitat que se l’homenatgés donant el seu nom a diferents centres educatius (com l’Institut d’Artés).

El primer objectiu del treball era, doncs, conèixer la vida i l’obra de Miquel Bosch. Pel que fa a la biografia, comptàvem amb els records escrits pels seus fills Jaume i Marcel·lí, però calia buscar més documentació, parlar amb altres persones que l’haguessin conegut i posar-ho tot en ordre, cronològic i temàtic. Quant a l’obra, val a dir que vàrem quedar sorpresos pel seu volum, per la seva qualitat i per la seva diversitat, que abasta poesia, assaig, narració i traducció. Justament la diversitat de llengües traduïdes per Miquel Bosch, ens va fer evident la importància del seu poliglotisme en una època de dificultats materials i culturals de tota mena.

A mesura que avançàvem en el treball, les autores i els tutors vam intentar respondre dos interrogants que ens havíem plantejat en el moment d’emprendre’l: per què era tan important en Miquel Bosch i Jover? l per què no gaudia de més reconeixement, més enllà dels cercles locals en els quals havia viscut i treballat?

Mentre que la primera pregunta té una resposta de tipus personal -Miquel Bosch havia estat un treballador incansable de la llengua i de la literatura i havia deixat un record inesborrable en les persones que havia conegut-, la segona sembla tenir una resposta més històrica, lligada al temps que li va tocar viure -Miquel Bosch pertany a la generació d’intel·lectuals catalans que es va desenvolupar els anys 30 del segle XX, el destí de la qual va quedar marcat per la Guerra Civil Espanyola i per una llarga dictadura que va menystenir les manifestacions de cultura catalana a les quals s’havia dedicat.

Tot i els esforços, la il·lusió i la vàlua de l’equip de quatre estudiants que va realitzar aquest text, en llegir-lo, cal que tingueu en compte les limitacions que té un treball d’aquest tipus, que s’ha fet al llarg d’un sol curs escolar i en el context d’una assignatura que pretén iniciar els alumnes de batxillerat en el món de la recerca.

Amb tot, esperem que aquest treball serveixi per revalorar la figura de Miquel Bosch i Jover i que permeti que la seva vida i la seva obra siguin més conegudes per les noves generacions.

2 pensaments sobre “Presentació – Josep Jiménez i Lluís Virós, tutors del treball de recerca

  1. Retroenllaç: Miscel·lània – Índex | Miquel Bosch i Jover

  2. Retroenllaç: Miscel·lània – Índex2 | Miquel Bosch i Jover

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s