PRESENTACIONS

Nota: La primera edició de Pomell de Caramelles incorporava una Presentació sense signatura especificada (I). La segona edició del mateix llibret, la que inclou les partitures de les corresponents caramelles, incorpora dues Presentacions signades (II i III).

PRESENTACIÓ (I)
Oferim al públic un ramet de CARAMELLES, amb la lletra adaptada a la música de les més populars cançons catalanes. Hi ha a disposició dels caramellaires -és ben cert-un bon aplec de caramelles inspirades, obra de bons poetes i de bons compositors. Però ben sovint, els cantaires de la Pasqua Florida, sigui per tenir poc temps, per manca de directors tècnics en la música, pel gust de les tonades populars… han de renunciar al cant de les obres d’art, i recorren a la veu tradicional del poble. Amb aquest esperit, els presentem unes senzilles mostres de lletra nova amb música vella, sempre fresca i adequada al sentit devot i folklòric de la Pasqua de Resurrecció.

I, per donar-hi un aire discret de modernitat, hi afegim unes posades adaptades a un
vals que fou popular, i una cançó per a una cèlebre sardana que no tenia lletra.

El nostre humil desig es facilitar als ardits cantaires, petits i grans, la realització de llurs
aficions estètiques i de llurs ideals de fe i de tradició, que tan dignament saben mantenir
l’esperit -fidel i de galania alhora-de les populars Caramelles que són l’encís típic de
la Pasqua Florida.

PRESENTACIÓ (II)
Estant a punt de quedar exhaurida la primera edició del Pomell de Caramelles d’en Bosch i Jover; hem cregut avinent, abans de lliurar al públic la segona, d’oferir-li, ja per la Pasqua Florida d’enguany, una bella novetat artística, la necessitat de la qual se sentia en aquesta hora en què es conjumina el sentit religiós amb l’estètica i l’esperit popular.

La novetat és aquesta, el segon Pomell de Caramelles, amb la lletra del mateix autor de l’anterior, però amb música original del Rnd. Dr. Josep M.ª Massana, docte musicòleg i inspirat compositor.

Els que prefereixin la lletra adaptada a les tonades populars, ho trobaran al Pomell primer, amb les indicacions precises.

Salutacions i enhorabones, per la Pasqua de Resurrecció, de qui creu, senzillament, fer amb aquest llibret líric un servei a l’estètica del nostre poble i a la seva espiritualitat.
EDITORIAL SALA.

DOS MOTS DE PRÒLEG (III)
No sé per què -potser perquè ell, en un grau elevat, i jo, en un nivell senzill, som dos pedagogs-, al Rnd. Dr. Josep M.ª Massana, musicòleg formal a Roma, li van caure en gràcia els versos del meu Pomell de Caramelles, publicat per l’Editorial Sala. Espontàniament, va posar- hi una bella música de la seva collita: exquisida música original, selecta i d’arrel popular alhora.

Per dir-me que havia fet això, va venir un dia, després de fer visita a la Mare de Déu de l’Ajuda, de Balenyà amb els minyons cantaires de la Capella del Carme, de Vich, dels quals era Mestre exemplar. Em van cantar totes les caramelles del Pomell, que abans hom podia dir només seguint una tria de cançons populars. No sabria expressar l’alegria que vaig tenir. Des d’ací, ho agraeixo cordialment:

Després, l’amic editor es va agradar de la música i… aquest Pomell II de Caramelles, fascicle II, és la toia lírica de Pasqua Florida, aplegada i presentada per dues -és a dir, per tres- voluntats que han vibrat a l’uníson i senten profundament allò que tan estima el lector i el cantaire català: la Bellesa i l’Harmonia; els bons costums de la nostra terra; la fe cristiana que li dóna vida.

Pasqua Florida és primavera, Fe i Amor. Que ho canti tothom qui vulgui, grans i petits, al verb i ritme d’aquest senzill pomell, i que el Crist Triomfant ens beneeixi a tots.
MIQUEL BOSCH I JOVER.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s